talet jag ska hålla på fredag

Hur man klarar sig igenom julen - trots släkten



De flesta tycker julen endast handlar om att träffa släkt och vänner för att äta god mat och få några klappar av tomten. Dock är det dem som tycker att själva julen är en pina, då de måste stå ut med diverse påfrestande släktingar. Kanske måste du orka med din retlige morbror, din tjatande mamma eller de irriterande och klängiga kusinerna. Ja, varje familj har sina skavanker. Därför är det väldigt många som varje jul lovar sig själv att nästa år ska dem verkligen åka på drömsemestern eller helt enkelt stanna hemma. Men ändå så sitter man där år ut och år in och plågas, eftersom de antagligen får dåligt samvete annars.


Hur kunde då en ända helg bli en sådan här martyr? Enligt psykologen Eva Rusz beror det på att vi har så höga förväntningar på julen och när det då inte riktigt blir som man tänker tycker man att det är ett stort misslyckande. Och det är just i förhoppningarna som det slår fel, på grund utav att alla inte har samma bild av hur julen ska se ut. Vissa vill kanske ha värsta tillställningen, medan andra bara vill vara hemma och se på Kalle Anka med sin allra käraste. Med det vill hon alltså säga att när ens dröm om julen inte slår in börjar man störa sig på saker som man inte hade brytt sig om i vanliga fall. Således tycker Eva att folk borde dra ner förväntningarna ett snäpp eller två.


Men hon tror också att det finns en annan anledning till allt det här ståhejet, vilken är att folk förmodar att de måste tycka om alla släktingar. Dock finns det faktiskt ingen levande varelse på denna jord som tycker om alla, så det är helt okej att irritera sig på sin farmor eller någon annan. Fast det betyder självklart inte att man borde dra i gång världens diskussion eller så. Utan störande släktingar hanteras bäst med en axelryckning.


Fast om du i att sluta ändan tackar nej till julfirandet i alla fall behöver du inte gå och gräma dig över det. För det är faktiskt ditt eget välbefinnande som går först. Och då det bara är jul en gång om året är det bättre att alla får en fridfull jul istället för en med en massa gnäll och bråk.


Ska göra lite finjusteringar, sen är det done. Den som snor det dör. xoxo


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0